Ortodoncija

 

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnih položaja zubi i međučeljusnih odnosa. Pravilno postavljeni zubi ne samo da su ugodniji oku nego je i njihovo čišćenje olakšano te je sklonost karijesu manja.

Pravilan položaj zubi također omogućuje ravnomjeran prijenos žvačnih sila što čuva zube od preopterećenja i prekomjernog trošenja.

Fiksna ortodontska terapija je i dalje najučinkovitija metoda ispravljanja zubi jer je naprava konstantno u ustima i stalno djeluje na zube laganom silom koja ne šteti zubima. Terapija fiksnim ortodontskim aparatom traje u prosjeku 2 godine, ovisno od slučaja do slučaja.

Fiksni aparat sastoji se od bravica koje mogu biti metalne ili keramičke odnosno safirne i žice. Bravice se lijepe na zube što ne šteti zubima a žica se postavlja u utore na bravicama. Prije postavljanja aparatića bitno je ukloniti sve karijese. Također je bitno izuzetno dobro održavati oralnu higijenu tijekom terapije kako bi se spriječio razvoj gingivitisa ili karijesa.

Nakon postavljanja aparatića pacijenti dobiju detaljnje upute o održavanju oralne higijene i prehrani.