Estetska stomatologija

estetska-stomatologija

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Vaš osmijeh igra veliku ulogu i u vlastitom poimanju, kao i u dojmu koji ostavljate na ljude oko sebe. Istraživanja su pokazala da muškarci i žene smatraju kako je osmijeh najprivlačniji kod drugih osoba, a privlačni osmijeh ima veliki utjecaj na pozitivan prvi dojam na poslu ili u osobnim kontaktima.

Također je dokazano i da je smijeh moćan anti-stres faktor, štiti od depresije, osigurava miran san, pozitivno utječe na funkciju mozga i živčanog sustava. Iskreni osmijeh pospješuje cirkulaciju i potiče lučenje endorfina, hormona sreće. Smijeh je lijek.

Ponekad jednostavnim zahvatom možemo promijeniti pacjentov osmijeh. Najbolji primjer je uklanjanje tamnosmeđih pigmentacija pjeskarenjem ili izbjeljivanjem zuba. Nakon samo sat vremena pacijentov osmijeh je ljepši i privlačniji. Rekonstrukcija osmjeha ponekad može uključivati veliki broj postupaka kako bi se postigao savršen rezultat.

Izbjeljivanje zubi

Budući da svi vole bijele zube i blistavi osmijeh, danas postoji i mnogo proizvoda koji pomažu u izbjeljivanju zubi. Prije svega, potrebno je dogovoriti pregled na kojem se utvrdi jeste li kandidat za izbjeljivanje i što od tretmana možete očekivati, ako su zubi previše oštećeni sretnije riješenje će biti estetske ljuskice ili krunice.

Zube je moguće izbijeliti u stomatološkoj ordinaciji, pod našim stručnim nadzorom, što je najbrži i najsigurniji način. Uglavnom su za to potrebna dva do tri tretmana po 45 minuta. Zaštitimo zubno meso, apliciramo gel za izbjeljivanje na tvrdo zubno tkivo, a zatim posebnim svijetlom aktiviramo gel i strpljivo čekamo.

Drugi način je izbijeljivanje kod kuće, popularan jer ne zahtjeva sjedenje u ordinaciji, a ako se pridržavate naših uputa također može biti vrlo učinkovit i siguran način izbjeljivanja. Prema otisku vaših zuba izradimo vam udlagu u koju sami stavljate gel i nosite sat vremena dnevno kroz tjedan dana.

Što očekivati, kako očuvati boju nakon izbjeljivanja, koje namirnice trebate izbjegavati i sve ostale bitne upute i odgovore na sva Vaša pitanja dobit ćete kod nas u ordinaciji.

 

Kompozitni ispun

Karijes kao najčešća bolest usne šupljine, kada se očisti ostavlja za sobom šupljnu na zubu koju je potrebno nadopuniti. Suvremenim materijalima koji oponašuju boju zuba možemo s lakoćom oblikovati nedostajući dio kako bismo zubu vratili cjelinu.

Keramičke ljuskice

Korekcija estetskim ljuskama jedna je od najpopularnijih estetskih korekcija u svijetu. Njihova osnovna prednost su izvrsni estetski rezultati i dugotrajnost, a indicirane su u više slučajeva. Vrlo često se rade kod pacijenata koji žele trajno promijeniti boju zuba. Prednost u odnosu na gore navedeno izbjeljivanje zuba je ta što je terapija izbjeljivanjem ipak privremenog učinka, a i njome se vrlo teško mogu korigirati neka teža obojenja zuba (tetraciklinski zubi ili fluoroza zuba). Terapija ljuskama vrlo lijepo riješava i problem razmaka između zubi, a korigira i manje nepravilnosti u položaju zubi. Za ove slučajeve treba naglasiti da je ipak, pogotovo kod mlađih pacijenata, ortodoncija prva terapija izbora jer je manje invazivna od brušenja zuba. Slijedeće indikacije su korekcije oblika zuba, te traume kod kojih je došlo do gubitka manjeg dijela zuba.

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za ljuske, potrebno je prvo napraviti dobar plan. On uključuje izradu studijskih modela vaših zuba i njihovo navoštavanje u budući oblik pri čemu vidimo kako bi sve moglo izgledati, po potrebi možemo napraviti i privremene ljuske koje isprobamo u ustima prije ikakvog brušenja i konačne odluke.

Kod terapije ljuskama brusi se samo prednji dio zuba i to vrlo malo, svega 0,4 do 0,6 mm pa je to najmanje invazivni zahvat u protetici i najmanje oštečuje sam zub. Keramika je materijal izbora jer je dovoljno čvrsta, postojana i potpuno prirodnog izgleda.

Treba također naglasiti da ljuske nisu dobar izbor kod zubi koji imaju velike ispune, karijese i koji su promijenjene boje jer su endodontski liječeni. Treba poštivati indikacije za ljuske da bi rezultati bili nabolji mogući i da bi dugo vremena uljepšavali vaš osmijeh.

Čišćenje zubnog kamenca, poliranje i pjeskarenje zubi

Najvažnija i najjednostavnija stvar koju možete učiniti za svoj osmijeh je redoviti pregled kod stomatologa.

Sastavni dio svakog kontrolnog pregleda dva puta godišnje je čišćenje i poliranje zubi. Ovo je nužno čak i uz vašu redovitu i pravilnu oralnu higijenu jer razne mikro čestice i pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba, između zubi, između zuba i zubnog mesa te predstavljaju, ne samo estetsku manjkavost, već i važan uzročni faktor u nastanku pojedinih patoloških procesa poput karijesa i parodontitisa koji znatno mogu ugroziti vaše zdravlje.

Ako je oralna higijena nezadovoljavajuća, na zubima će se taložiti plak koji predstavlja meku, ljepljivu naslagu koja se neprestano oblikuje na zubima, a sastoji se od bakterija i njihovih bioprodukata. Neuklonjeni plak može mineralizirati te stvoriti kamenac, tvar koja Vam otežava daljnje čišćenje zubi. Uklanjanje kamenca ultrazvučnim aparatom i poliranje posebnim četkicama i profilaktičkim pastama za poliranje je najjednostavnija metoda uklanjanja obojenja. Pjeskarenje zuba je postupak čišćenja zubi mlazom sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se raspršuju kontroliranin mlazom vode i komprimiranim zrakom te tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije. Sam postupak, ovisno o količini naslaga na zubima, traje od 15 do 30 minuta, a zubi postanu sjajniji, glađi i manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

Što sve stvara obojenja na zubima? Nekoliko je razloga koji uzrokuju obojanost zubi. Kava, duhan, crveno vino, čaj, razna obojena pića, lijekovi i druge supstance ostaviti će trag na našim zubima i utjecati uvelike na njihovu boju. Takva obojenja nazivaju se vanjskim obojenjima. Prvotno se stvaraju između zubi, na mjestima teže dostupna čišćenju i obično su tamnosmeđe boje. Unutarnja obojenja dio su same strukture zuba, a mogu biti rezultat genetike, bolesti ili uporabe nekih lijekova kao što su antibiotici sa tetraciklinom prije osme godine zivota ili čije su ih majke pile za vrijeme trudnoce. Mogu biti prouzročena poremećajem tijekom sazrijevanja zuba prije rođenja ili prekidom normalnog stvarnja cakline zbog lijekova ili bolesti.