Implantologija

implantologija

Što su implantati?

To su titanski, potpuno biokompatibilni nadomjesci koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Ugrađuju se u kost gornje ili donje čeljusti. S obzirom na to da nedostatak čak i samo jednog zuba utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a može ozbiljno narušiti i izgled lica, svaki je zub potrebno nadomjestiti.

Dentalni implantati rješavaju funkcijski i estetski problem bez brušenja okolnih zuba. Njima se može nadomjestiti pojedini zub ili nekoliko zuba koji nedostaju. Implantati mogu poslužiti kao čvrsto sidrište za protezu ili se na njima može napraviti u potpunosti fiksan protetski rad. Naravno, ovisno o stanju i situaciji u ustima.

Imajući u vidu da se implantat postavlja u čeljusnu kost, za što je potrebno dobro poznavati kirurške principe, anatomiju i fiziologiju tkiva, ovdje se radi o malo ozbiljnijem zahvatu. On je puno jednostavniji ako na mjestu gubitka zuba još ima dosta koštanog tkiva, ali ako ste na mjestu gdje želite ugraditi implantate davno izgubili zube ili je postojala teža infekcija zuba, volumen kosti koji je potreban može biti nedovoljan. Kod stražnjih gornjih zuba uz resorpciju kosti dolazi i do pneumatizacije sinusne šupljine pa nakon nekoliko godina kosti u tom dijelu može biti svega par milimetara. I u ovim slučajevima riješenja postoje, a to su augmentacija kosti i „sinus lift“.

Postupak

Prije zahvata potrebno je napraviti detaljan pregled i panoramsku sliku gornje i donje čeljusti kako bi se provjerilo stanje koštanog tkiva, odredila duljina implantata i mjesto njegovog postavljanja. Nakon ugradnje implantanata slijedi proces sraštavanja kosti i implantata koje traje otprilike 3-4 mjeseca.

Nakon tog perioda implantat se otvara, a na njega se postavlja nastavak za oblikovanje zubnog mesa (gingiva former). Desetak dana poslije uzimaju se otisci pa se na temelju modela izrađuje zubna krunica, most ili proteza. Kako bi rad bio što vjerniji vašim zubima potrebno je doći na nekoliko proba rada. Nakon provjere funkcionalnosti i estetike rad se može učvrstiti na implantat kako biste mogli nastaviti uživati u Vašem osmijehu.

Budući da se danas na tržištu pojavljuje više od 1700 proizvođača implantata, vrlo je važno da pacijenti točno znaju koji im se implantat ugrađuje jer između njih postoje velike razlike – kako u cijeni, tako i u kvaliteti i materijalima od kojih su načinjeni. Mogu se podijeliti u tri grupe: Premium, Medium i Low cost implantate.

Mi smo u našoj ordinaciji vjerni Astra Tech implantatima već više od deset godina, a spadaju u grupu Premium implantata i među 10 najboljih su u svijetu. Razvoj i proizvodnja Astra Tech implantata traje već 50 godina, a kroz istraživanje i razvoj došli su do zubnih implantata koji zbog specifične površine pospješuju oseointegraciju i stabilnost implantata u okolnoj kosti. Uspješnost zahvata s ovim zubnim implantatima je 98 – 100%. I važno je reći da Astra Tech nudi doživotnu garanciju na svoje proizvode.

Još jednom ponavljamo kako je jako važno na vrijeme nadomjestiti svaki izgubljeni zub, a na dogovorenom pregledu saznajte koje je najbolje i najbrže rješenje za to.