Protetika

protetika

Protetika

Protetika je grana dentalne medicine koja se bavi izradom fiksnih i mobilnih radova. Fiksni radovi su krunice i mostovi dok su mobilni radovi proteze koje mogu biti djelomične i potpune.

U slučaju da vam nedostaje samo jedan zub u nizu, sile koje djeluju pri žvakanju neravnomjerno se prenose na susjedne zube koji se s vremenom naginju, mijenjaju položaj i zagriz. Što je veći broj zubi koji nedostaju a ne nadoknade se pravovremeno, to su i posljedice za preostale zube i zglob veće.

Upravo je protetska rekonstrukcija izazov za svakog stomatologa, a svaki protetski rad uključuje dobar plan terapije i pripremu zuba. Velika pažnja pridaje se estetici i tome da budući radovi u potpunosti oponašaju prirodni izgled zuba.

Što je krunica

Krunica je fiksni protetski nadomjestak kojim je potrebno prekriti zub ako procijenimo da je on oštećen u tolikoj mjeri da sam ispun nebi mogao riješiti problem oblika, funkcionalnosti ili pak njegove estetike. Za izradu krunice zub je potrebno izbrusiti i pripremiti za uzimanje otiska. Krunice se mogu izraditi raznim tehnikama, pa tako postoje tzv. metal keramičke krunice i cirkon keramičke krunice. Metal keramičke imaju metalnu podlogu na kojoj je keramika te se preporučuju više u stražnjoj regiji zbog njihove čvrstoće. Cirkon krunice predlažemo za nadomještanje prednjih zuba jer se lakše postiže vrhunska estetika i kod njih ne postoji eventualno pojavljivanje crnog ruba.

Što su mostovi

Mostovi su više povezanih krunica zajedno kako bi se nadomjestio gubitak jednog ili više zuba. To je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji se od više članova: Zuba nosača i međučlanova koji upotpunjuju prazan prostor između njih.

Proteze

Mobilna protetika je grana stomatologije koja se također bavi vraćanjem i održavanjem oralne funkcije, međutim u ovom slučaju radi se o nadomjescima koji se mogu vaditi iz usta. Ova terapija potrebna je u slučaju nedostatka više ili svih zuba, a s obzirom na to postoje djelomične i potpune proteze. Kako bi se proteze bolje “držale” u ustima one mogu biti kopčama povezane sa krunicama ili mostovima. Ukoliko se radi o potpunim protezama dodatna retencija se može postići kopčama na implantatima što se pokazalo kao najbolje rješenje za bezube pacijente.