Kirurgija

kirurgija

Apikotomija zuba

Ponekad i nakon liječenja korijenskog kanala infekcija i dalje postoji i zadaje probleme. U tim slučajevima manjim zahvatom tzv. apikotomijom moguće je iz kosti s vrška zubnog korijena ukloniti oboljeno tkivo. Potupak je takav da se malim rezom pristupa vrhu korijena. Zatim se sve inficirano i upaljeno tkivo uklanja, kao i sam vršak korijena.

Meko tkivo se zašije, oporavak je vrlo kratak,  a rezultati se kroz nekoliko mjeseci mogu pratiti rtg slikom, na kojoj bi se trebalo vidjeti stvaranje novog koštanog tkiva na mjestu prijašnje infekcije.

Vađenje umnjaka

Umnjaci ili osmice su zubi koji se nalaze zadnji u zubnom nizu i niču najkasnije, najčešće iza dvadesete godine života. Napretkom evolucije ljudska čeljust se smanjuje, a time opada broj zubi ili neki od njih budu podložni raznim genetskim promijenama čemu su najpodložniji upravo ovi zubi. Osim što često nemaju dovoljno mjesta za normalno nicanje, mogu se razlikovati i oblikom, veličinom, brojem kvržica ili korjenova. Unatoč tome, veliki broj ljudi još uvijek ima umnjake, ali oni vrlo često stvaraju neugodne probleme koji se često mogu riješiti samo kirurškim uklanjanjem problematičnog zuba.

Ako dotični i niknu na svoje mjesto, karijes je vrlo česta pojava zbog njihovog položaja u čeljusti koji dovodi do zadržavanja hrane i otežanog čišćenja. Takav zub često nam je vrlo nepristupačan za popravak, a liječenje korijenskih kanala vrlo zahtjevno.

Ako umnjak ima dovoljno mjesta za rast, ali nedostaje mu impuls za nicanje nazivamo ga retiniranim umnjakom. On se nalazi u čeljusti, ali nije probio sluznicu i nije vidljiv u ustima. Ukoliko ne stvara nikakve probleme, takav zub uglavnom nije potrebno vaditi, ali oko ove teme mišljenja se među stomatolozima često razilaze.

Umnjak nekada može imati prepreku u nicanju, bilo da je to čeljusna kost ili susjedni zub, što dovodi do njegovog djelomičnog nicanja ili nicanja u krivom smjeru. To je impaktirani ili ukliješteni umnjak. On je vidljiv u ustima, ali nije niknuo u cijelosti, a kao takav često uzrokuje cijeli niz vrlo neugodnih problema. Bol se može širiti i na područje zgloba i uha, a može se javiti i otežano otvaranje usta što ometa svakodnevni život. Ovakvi umnjaci moraju se izvaditi. Zbog maloprije navedene raznolikosti u obliku umnjaka i njihovo vađenje, pogotovo kad se radi o donjim umnjacima, može biti jednostavno ili vrlo komplicirano.

Sam zahvat je bezbolan, a ovisno o težini zahvata, u idućih nekoliko dana pacijent može očekivati bolove, lagano oticanje, pa i otežano otvaranje usta, a preporučeno je mirovanje i uzimanje alagetika. Na temelju simptoma, pregleda i rentgenske snimke prvo ćemo procijeniti rizik i težinu zahvata, dati vam upute kojih se morate pridržavati kako bi sve prošlo sa što manje komplikacija i dogovoriti termin koji Vam najbolje odgovora.