Prevencija i RTG dijagnostika

prevencija-i-dentalna-dijagnostika

Prevencija

Usna šupljina ogledalo je zdravlja svake osobe, a oralno zdravlje važan je segment općeg zdravlja i ima veliki utjecaj na kvalitetu života svakoga od nas. Preventivni postupci koji se preporučuju za očuvanje zdravlja vrlo su jednostavni, ali vrlo je važno sa preventivnim programima započeti vrlo rano tijekom rasta i razvoja djeteta.

Preventivni programi koji se za očuvanje zdravlja usne šupljine moraju provoditi profesionalno, od strane stomatologa ali i vlastitom brigom vezani su za preventivu nastanka:

  • zubnog karijesa
  • dentalne erozije
  • parodontnih bolesti
  • karcinoma usne šupljine
  • suhoće usta (kserostomije)

Iznimno je važno veliku pažnju posvetiti interdentalnim dijelovima zuba (prostorima, gdje su zubi u međusobnom kontaktu), a gdje karijesi najčešće ostanu neprepoznati. Za sva mjesta za koja nismo sigurni, jesu li zdrava ili ne učiniti ćemo kontrolnu RVG snimku, kako bi sa sigurnošću mogli postaviti ispravnu dijagnozu.

Uz zube, jako je vazno pregledati i zubno meso, uočiti eventualno postojanje upale, krvarenja, ili čak parodontnih džepova. Sa istom pažnjom treba pregledati i sluznicu usne šupljine kako bi se na vrijeme uočile promjene (ev. prekanceroze i kanceroze) koje bi kasnije mogle biti od životne važnosti.

 

Pečaćenje fisura

Karijes je proces demineralizacije tvrdih zubnih tkiva. Bakterije hraneće se ugljikohidratima iz hrane proizvode mliječnu kiselinu koja potiče demineralizaciju cakline a poslije i dentina.U aktivnom stadiju karijes se vidi kao kredasto bijele mrlje na površini. U tom stadiju karijes se može procesom remineralizacije zaustaviti. Proces remineralizacije postiže se poboljšanom higijenom pastama za zube bogate fluoridima te površinskom fluoridacijom u ordinaciji.

Najčešće mjesto nastanka karijesa je u usjeklinama na žvačnim plohama.

Preventivni zahvat PEČAČENJE FISURA izvrsna je metoda sprječavanje nastanka karijesa.

Pečačenje fisura jednostavan je i brz zahvat koji se preporučuje djeci sa 6 godina, odnosno čim niknu prvi trajni kutnjaci kako bi se šansa za nastanak karijesa svela na najmanju moguću razinu. provodi se tako da se usjekline na zdravim zubima popune sa kompozitnim materijalom tako da hrana i bakterije ne mogu više ostati zaglavljene jamicama i usjeklinama na zubu.

RTG dijagnostika

Zubne radiološke snimke pruzaju vazne informacije o zdravlju Vaše usne šupljine. Na njima se vidi čeljust, korijeni zuba, neiznikli zubi, te kontaktna područja između zubi, pa ponekad te snimke mogu otkriti stanje u ranom stadiju, čak i prije nego osjetite bilo kakve simptome koji ukazuju da nešto nije u redu.

Neka stanja koja je moguće otkriti na zubnoj radiološkoj snimci:

– karijes na zubu ili ispod postojećeg nadomjestka

– koštana oboljenja

– apscesi ili ciste

– znakovi parodontne bolesti

– razvojne ili druge nepravilnosti

– neke vrste tumora

– ozlijede nastale nezgodom ili traumom

Ortopantomogram, ortopan ili panoramska snimka jedna je od glavnih dijagnostičkih metoda u stomatologiji. Ortopantomogram možemo nazvati polaznom točkom koja prikazuje stanje Vaše usne šupljine, odnosno dokumentom bez kojeg se danas više ne bi smjelo kretati ni u kakve zahvate. Uz pomoć digitalnog dentalnog rendgena stomatologu se jasno prikazuju cijeli zubni nizovi gornje i donje čeljusti zajedno s anatomskim oblicima okolnih tkiva i struktura. Digitalni dentalni rendgen je glavno sredstvo stomatologa kako bi pravilno i na vrijeme mogao otkriti sve nepravilnosti zubnih struktura i ono što se krije čak i dublje, u samoj kosti.

Osim panoramske snimke, po potrebi se može snimiti i ciljana RVG snimka. Ona sadrži vrlo malu dozu zračenja upravo zbog veličine područja koje se snima, a stomatologu daje uvid u unutrašnjost zuba i njegove okolne strukture, poput živaca i kosti. Često se koristi tijekom određenih zahvata kako bi se dokumentiralo određeno stanje pacijenta, te potvrdila uspješnost terapije.

U našoj ordinaciji mozete napraviti ortopantomografsku snimku, snimku svih zuba obje čeljusti, dentalnu snimku pojedinog zuba i zagrizne snimke zuba.